06
Φεβ.
09

Robert Brasillach (1909-1945)

Ο Γάλλος λογοτέχνης Robert Brasillach γεννήθηκε στο Perpignan στις 31 Μαρτίου 1909. Σε ηλικία έξι ετών χάνει τον πατέρα του που ως ανθυπολοχαγός σκοτώνεται πολεμώντας στο Μαρόκο. Τελειώνοντας τις σπουδές στο γυμνάσιο έρχεται σε επαφή με τον Charles Maurras στο Παρίσι, ηγέτη του κινήματος Action Francaise. Σε ηλικία 22 ετών δημοσιεύει μια αξιοθαύμαστη εργασία για τον Βιργίλιο. Του ανατίθεται επίσης η επιμέλεια της λογοτεχνικής στήλης του Action Francaise.

Στις 6 Φεβρουαρίου 1934 διαδηλώνει σε μια πολυπληθή πορεία τις αντικοινοβουλευτικές του ιδέες έξω από το Palais Bourbon. Η αστυνομία απαντά με πυροβολισμούς αφήνοντας πολλούς εθνικιστές νεκρούς, θύματα της δημοκρατίας. Το 1936 ταξιδεύει στο Βέλγιο όπου γνωρίζει τον νεαρό τότε, αρχηγό του Ρεξιστικού κόμματος Leon Degrelle. Ακόμα ταξιδεύει στη Βενετία, στη Ρώμη, στη Νυρεμβέργη όπου παραβρίσκεται στις εορταστικές εκδηλώσεις της Εθνικοσοσιαλιστικής Νεολαίας.

Το 1937 θα φυλακιστεί με τον Charles Maurras κατηγορούμενος ότι καλούσε σ’ ένα άρθρο του το λαό δημοσίως να κομματιάσει τους βουλευτές που είχαν ψηφίσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Φασιστικής Ιταλίας. Το 1937 διευθύνει την αγωνιστική εφημερίδα Je suis partout όπου αφιερώνει αναρίθμητες σελίδες στον ιδρυτή της Ισπανικής Φάλαγγας Jose Antonio Primo de Rivera που εκτελέστηκε τον Νοέμβριο του 1936 σε ηλικία 33 ετών. Γράφει επίσης ρομάντζα, μελέτες, δράματα, κριτικές κλπ.

 Στις 3 Σεπτεμβρίου 1939 όταν η Γερμανία κηρύσσει τον πόλεμο στη Γαλλία ο Brasillach πηγαίνει στο μέτωπο. Το 1940 αιχμαλωτίζεται από τους Γερμανούς, κλείνεται στο στρατόπεδο του Neuf Breisach όπου γράφει το πιο βαθύ του δράμα, το θεατρικό έργο «Berenice». Τον Απρίλιο του 1941 γυρίζει ελεύθερος στη Γαλλία όπου μαζί με τους Deat, Doriot, Bucard, Celine, Rochelle βλέπει την αναγκαιότητα της συνεργασίας τους με τις πνευματικές δυνάμεις της Γερμανίας για μια Ευρωπαική Αναγέννηση.

Το 1941 συμμετέχει στο Διεθνές συνέδριο συγγραφέων στην Weimar.
Από τον Απρίλιο του 1941 εως το τέλος του 1943 συνεχίζει την έκδοση της εφημερίδας Je suis partout. Ακόμα διευθύνει τις εκδόσεις του εθνικιστικού βιβλιοπωλείου Rive gauche στο Παρίσι. Η πτώση της εθνικιστικής Ευρώπης βρίσκει τον Robert Brasillach σε σπίτι φίλων του όπου πληροφορείται τη σύλληψη και φυλάκιση της μητέρας του στο Sens. Κατηγορείται σαν προδότης αλλά δεν εγκαταλείπει την Πατρίδα του. Τον Αύγουστο του 1944 παραδίδεται για να πετύχει την αποφυλάκιση της μητέρας του.

Μεταφέρεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Noisy le Sec κι από εκεί στη φυλακή του Fresnes. Εκεί συγγράφει αρκετά έργα μεταξύ των οποίων το Chenier αφιερωμένο στον Γάλλο ποιητή Andre Chenier που οδηγήθηκε στην γκιλοτίνα σε ηλικία 32 ετών. Στις 19 Ιανουαρίου 1945 δικάζεται. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου τον κατηγορεί ότι τα δημοσιευθέντα άρθρα του ήταν περισσότερο επικίνδυνα για την Αντίσταση από ένα τάγμα της Wehrmacht. Ενώ ο Κυβερνητικός Επίτροπος του απαγγέλει την ποινή του θανάτου ο Robert Brasillach απαντά ήρεμα «Τιμή μου». Τριάντα Γάλλοι ακαδημαικοί επεμβαίνουν για τη σωτηρία του μα παρά τις κινητοποιήσεις των Camus, Claudel, Cocteau, Paul Valery, Francois Mauriac και άλλων ο Robert Brasillach στις 6 Φεβρουαρίου 1945 δεμένος σ’ ένα ξύλινο πάσαλο εκτελείται στο φρούριο Montrouge. Ήταν μόλις 36 ετών…

Έργα του Robert Brasillach:

Présence de Virgile (1931), le Voleur d’étincelles, roman (1932), l’Enfant de la nuit (1934), Histoire du cinéma (1935), Histoire de la guerre d’Espagne (avec Maurice Bardèche), Plon (1939), Portraits (1935), le Marchand d’oiseaux ou le Méridien de Paris (1936), Comme le temps passe (1937), Pierre Corneille, Fayard (1937), les Sept Couleurs, Plon (1939), Notre avant-guerre, Plon (1941), la Conquérante (1943), les Quatre Jeudis (1944), Lettre à un soldat de la classe 60. Les Frères ennemis. Dialogue tragique, Le Pavillon Noir, Paris. 1946. 107p.

Βιβλία του που δημοσιεύτηκαν μετά το θάνατό του:

Poèmes de Fresnes (1950, tο οποίο δημοσιεύθηκε και στην Ελλάδα την δεκαετία του ’80 από τις εκδόσεις Ελεύθερη σκέψις), Anthologie de la poésie grecque (1950), éd. Stock. Rééd. en 1995 au Livre de Poche. ISBN 2-25301-517-2, la Reine de Césarée, théâtre (drame) (1954)joué pour la première fois en 1957, Bérénice, théâtre (drame), (1954), Journal d’un homme occupé (1955), les Captifs, roman inachevé, Plon (1974), Robert Brasillach Poèmes de Fresnes

Ο ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

Σε είδαμε το κατώφλι να διαβαίνεις
σε είδαμε το μέτωπό σου να γυρίζεις
σε είδαμε στη μελανή τη νύχτα να πηγαίνεις
να προχωράς τους διαδρόμους να διασχίζεις.
Εμείς σε είδαμε όπως και τόσους άλλους
στης κρίσεως την ώρα, έξω απ’ τα τείχη μακριάς ήταν δικοί μας ή με τους αντιπάλους
όλοι τους χαθήκανε τόσο αδερφικά.
Σε είδαμε την καταδίκη που βαστούσες
του φθινοπώρου αυτό το σάπιο πρωινό
σε είδαμε σιγά σαν προχωρούσες
μ’ εμάς να μοιάζει το βλέμμα σου το γελαστό.
Στης αυγής τα σταλάγματα σε είδαμε εμείς
ανάμεσα στα χαίρε εσύ να ξεχωρίζεις
για μας βαριά κυλούσανε ώρες αναμονής
μα σαν η νύχτα ξαναρθεί σε μας θε να γυρίζεις.
3-11-1944

Advertisements


Επικοινωνία

Εθνικές Εκλογές 2009

Για εναλλακτική ενημέρωση


Διαδικτυακή τηλεόραση XAtv


Διαδικτυακό ραδιόφωνο RBN Hellas

Δημοψήφισμα

Κυκλοφορούν


Εφημερίδα ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (α.φ. 675)


Ειδική προσφορά Περιοδικού ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Περιοδικό ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (α.τ. 33)


Περιοδικό Οικολογία & Δράση (α.τ. 3)

Ιδεολογία

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ
"Εἷς ἐμοὶ μύριοι, ἐὰν ἄριστος ἠὶ" (Για μένα Ένας αξίζει όσο δέκα χιλιάδες, αν είναι Άριστος)

SAVITRI DEVI

GUSTAVE LE BON
"Η δύναμη των μαζών είναι τεράστια από το νεκρό βάρος που εκπροσωπούν και όχι από την ικανότητά τους, εφ' όσον δεν μπορούν να σκεφτούν λογικά και είναι συνεπώς έτοιμες να χαλιναγωγηθούν από κάθε απατεώνα του πνεύματος"

EZRA POUND
"Αν δεν κάνεις θυσίες για τις Ιδέες σου, ή εσύ δεν αξίζεις ή οι Ιδέες σου"

FRIEDRICH NIETZSCHE

JULIUS EVOLA
"Το αίμα των ηρώων είναι ιερότερο από το μελάνι των σοφών και την προσευχή των πιστών"

JOSE ANTONIO PRIMO DE RIVERA

ΠΛΑΤΩΝ

J.W. GOETHE
"Αν θέλεις στο άπειρο να βρείς τον εαυτό σου, πρέπει πρώτα να αναλύσεις και έπειτα να συνθέσεις"

IMMANUEL KANT
"Οφείλεις να ενεργείς με τρόπο τέτοιο που τα αξιώματα της βουλήσεώς σου ανά πάσα στιγμή να μπορούν να ισχύσουν και σαν γενικός ηθικός κανόνας"

LEON DEGRELLE

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
"Τα αξιώματα πρέπει να απονέμωνται συμφώνως προς την αρετή του καθενός, διότι απαραίτητος όρος της αριστοκρατίας είναι η αρετή"

HORST WESSEL
"Die Fahne hoch (Ψηλά τη Σημαία)!"

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
"Όταν ένας του Γένους δε θέλει να χαθεί το Γένος, πώς μπορεί το Γένος να χαθεί;"

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

DIETRICH ECKART

ALFRED ROSENBERG

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Και εδώ ακριβώς κείται η τραγικότης του Ηρωικού ανθρώπου. Ριζωμένος είναι βαθύτατα εις το παρελθόν, του οποίου είναι το εκλεκτότερον κάρπισμα, μέσα του συμπυκνώνει εις μοναδικόν βαθμόν εντάσεως το παρόν-και όμως αρνείται το παρόν και το μάχεται εν ονόματι του μέλλοντος"

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ
"Ο πατριωτισμός είναι έμφυτος και εγώ είμαι Εθνικιστής"

OTTO DIETRICH

WALTHER DARRE

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
Εθνική Τράπεζα Ελλάδος: 06755988265

RSS terra patria

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Χρυσή Αυγή

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS novopress hellas

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Altermedia Hellas

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Δημοφιλή άρθρα

Στατιστικά

  • 67,066 μοναδικοί επισκέπτες
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: